ابلاغیه شماره 2 مصوبات كارگروه ارزيابی تامین مالی جمعی

به اطلاع عاملین مجاز تأمین مالی جمعی، نهادهای مالی و سایر فعالین این حوزه می‌رساند، در راستای ایجاد شفافیت و پاسخ به پرسش‌های عاملین مجاز به تأمین مالی جمعی پس از برگزاری جلسات هم‌اندیشی و بررسی‌ها و مطالعات صورت گرفته توسط اعضای کارگروه ارزیابی تأمین مالی جمعی موارد زیر در خصوص نحوه نگهداری وجوه تأمین‌کنندگان، الزامات بصری و فرآیند اجرایی طرح به تصویب رسید:

۱. در خصوص نحوه نگهداری وجوه تأمین‌کنندگان توسط عامل (حسب ماده ۲۸)، در صورتی که عامل تمایل به حفظ وجوه تأمین‌کنندگان در حساب با سود یا اوراق با درآمد ثابت و یا سایر روش‌ها داشته باشد، باید سازوکار تفکیک وجوه هر طرح، مدت زمان نگهداری و نحوه محاسبه سود را به نحوی که در صفحه هر طرح مشخص باشد، به اطلاع عموم برساند و مقرر شد از این پس الزامی در این خصوص وجود نداشته باشد و عاملین با ارائه مدل عملیاتی خود در خصوص نحوه مدیریت منابع تأمین‌کنندگان و تأیید کارگروه ارزیابی بتوانند اقدام نمایند.

۲. در خصوص تغییرات سهامداری عاملی، اعم از نقل و انتقال سهام یا ورود سهامداران جدید، پس از اخذ مجوز فعالیت یا موافقت اصولی، به شرح زیر مقرر گردد:

  • الف. تغییرات سهامداری زیر ۵ درصد بدون نیاز به اخذ تأیید از کارگروه ارزیابی قابل اعمال است و عامل باید صرفاً تغییرات سهامداری خود را به دبیرخانه کارگروه ارزیابی اعلام نماید.
  • ب. در تغییرات سهامداری بیش از ۵ درصد، عامل باید قبل از اعمال تغییرات، تأییدات لازم را دریافت نماید. عامل بعد از اعمال تغییرات سهامداری، باید آگهی تغییرات خود را به دبیرخانه کارگروه ارسال نماید.

۳. سکوهای تأمین مالی جمعی موظف‌اند صرفاً طرح‌های تأمین مالی جمعی مبتنی بر مشارکتی را نمایش دهند که فراخوان آن‌ها توسط سامانه متمرکز تأمین مالی جمعی ایجاد شده است. عاملین تأمین مالی جمعی، باید ظرف مدت یک ماه، نسبت به تفکیک خدمات تأمین مالی جمعی با سایر خدمات خود، به صورت مشهود، اقدام نموده و نتیجه تغییرات سامانه خود را به اطلاع دبیرخانه کارگروه برسانند.

۴. در خصوص نحوه نمایش اطلاعات در سکوی عاملین، مقرر شد تا هر عامل، بخشی با عنوان «درباره ما» و مشخصات «تیم اجرایی» را در سکوی خود فراهم نماید تا تأمین‌کنندگان بتوانند با سابقه و مشخصات تیم اجرایی سکو آشنا شوند.

۵. در خصوص طرح‌ها، عامل نباید در هیچ قسمتی از سامانه خود مضمونی با عباراتی نظیر اینکه طرح «تحت نظارت فرابورس ایران» یا «تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار» می‌باشد، قید نماید. بلکه می‌تواند عبارتی با این مضمون قید نماید که: «طرح تحت نظارت نهاد مالی (نام شرکت نهاد مالی) می‌باشد».

۶. عامل صرفاً مجاز به استفاده از نشان مجوز فرابورس ایران در سکویی می‌باشد که توسط کارگروه به آن مجوز اعطا شده است. هرگونه استفاده از نشان یا مجوز فرابورس ایران برای اهدافی غیر از تأمین مالی جمعی قید شده در دستورالعمل تأمین مالی جمعی یا برای سایر حالات و گونه‌های تأمین مالی جمعی یا سایر کسب‌وکارهای متعلق به عامل، ممنوع می‌باشد و عامل موظف به تفکیک سایر فعالیت‌ها و کسب‌وکارهای متعلق به خود که نامرتبط با دستورالعمل تأمین مالی جمعی هستند، می‌باشد.

۷. مجوز فرابورس ایران صرفاً به آدرسی که دامنه آن توسط کارگروه ارزیابی تأیید شده داده می‌شود. عامل موظف است تا در صورتی که سکوی خود را علاوه بر دامنه اعلامی، در سایر پسوندهای همان دامنه راه‌اندازی کرده باشد مراتب را به اطلاع کارگروه ارزیابی برساند.

۸. عامل در صورت اعمال تغییرات اساسی در سکو می‌بایست تغییرات انجام شده را به صورت کتبی به کارگروه ارزیابی اعلام نماید. در صورتی که سکو دارای طرح باز باشد، اعمال تغییرات بدون اخذ تأییدیه از کارگروه مربوطه مجاز نمی‌باشد.

۹. دامنه سکو حتماً باید به نام شخص حقوقی شرکت عامل باشد.

۱۰. عامل موظف است تا مبلغ مورد نیاز متقاضی را به جهت تأمین مالی، پیش از انتشار فراخوان طرح مشخص نماید.

۱۱. نوع طرح، از جمله اینکه «شناور» یا «همه یا هیچ» است، باید به صورت کاملاً شفاف، در صفحه اصلی هر طرح و پیش از انتشار فراخوان مشخص باشد. در صورتی که طرح شناور باشد می‌بایست حداقل مبلغ مورد نظر پیش از شروع جمع‌آوری وجوه مشخص گردد.

۱۲. طرح کسب‌وکار متقاضی که مورد تأیید عامل و نهاد مالی قرار گرفته است، می‌بایست به نحو مقتضی از طریق سکو در دسترس تأمین‌کنندگان باشد.

۱۳. عامل ملزم است تا شرایطی را فراهم نماید که در صفحه مخصوص هر طرح امکان درج نظر تأمین‌کنندگان و پاسخگویی متقاضی وجود داشته باشد. این نظرات باید در معرض دید عموم قرار داشته باشد. عامل صرفاً مجاز به عدم نمایش نظراتی است که خلاف قوانین و مقررات جاری کشور می‌باشند.

۱۴. مطابق ماده ۴۱، عامل موظف است تا امکان گزارش تخلف هر طرح را توسط کاربران و تأمین‌کنندگان سکو در بخش درج نظر فراهم نماید.

۱۵. عامل موظف است تا وضعیت پایانی هر طرح اعم از موفقیت‌آمیز بودن یا نبودن جمع‌آوری وجوه و همچنین وضعیت نهایی پس از پایان دوره طرح، اعم از موفقیت یا شکست آن را به طور شفاف به جهت بررسی سوابق سکو به تأمین‌کنندگان اعلام نماید.

۱۶. عامل موظف است تمامی طرح‌های باز را در یک بخش و به طور یکسان نمایش دهد. رعایت ماده ۳۲ دستورالعمل در این خصوص الزامی می‌باشد.

۱۷. در صورتی که طرحي مشمول ماده ۴۱ دستورالعمل گردید، عامل موظف است تا تعلیق موقت یا قطعی طرح را در صفحه مربوط به همان طرح نمایش دهد.

۱۸. مطابق ماده ۲۳، عامل موظف است تا نتیجه ارزیابی حسن سابقه متقاضی را در فراخوان سکو و در کنار اطلاعات طرح منتشر نماید.

۱۹. مطابق ماده ۳۰، عامل موظف است تا ترتیباتی را اتخاذ نماید که تأمین‌کنندگان قبل از اقدام به سرمایه‌گذاری در هر طرح، به صورت گویا و شفاف بیانیه پذیرش ریسک سرمایه‌گذاری را مطالعه و تأیید نمایند. این ترتیبات بایستی به گونه‌ای اتخاذ شود که قبولی پذیرش ریسک، به صورت جدا از قبولی سایر قوانین و مقررات سکو صورت پذیرد. عامل ملزم است تا مستندات قبولی پذیرش ریسک تأمین‌کنندگان هر طرح را به صورت جداگانه در پایگاه داده‌های خود نگهداری نماید. در این خصوص لازم است تا عامل ترتیباتی را برای هر طرح فراهم نماید تا تأمین‌کنندگان قبل از واریز وجه، بیانیه ریسک و همچنین ریسک‌های مختص طرح را به صورت یک صفحه بالاپر (up-pop) مطالعه و تأیید نمایند.

۲۰. عامل ملزم به رعایت ملاحظات فقهی و حقوقی مطابق با قوانین و مقررات جاری کشور است. در رابطه با ملاحظات فقهی، عامل می‌تواند در صورت نیاز از ظرفیت کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار استفاده نماید.

۲۱. عاملین موظف به استفاده از عبارت «گواهی شراکت» مطابق با دستورالعمل می‌باشند و استفاده از عبارات دیگر نظیر اوراق مشارکت و… مجاز نمی‌باشد. مبلغ هر گواهی شراکت ۱۰۰۰ ریال می‌باشد.

۲۲. سکو صرفاً با اذن تأمین‌کننده می‌تواند نام و نام خانوادگی وی را نمایش دهد. همچنین نمایش سایر اطلاعات هویتی تأمین‌کنندگان مجاز نمی‌باشد.

۲۳. عامل موظف به قراردادن اسامی سهامداران و هیئت مدیره متقاضی به همراه درصد سهامداری آن‌ها در صفحه هر طرح می‌باشد.

۲۴. در صورتی که عامل یا یکی از اشخاص وابسته به عامل، در شرکت متقاضی تأمین مالی به عنوان شخص وابسته محسوب شوند، مطابق ماده ۲۴ دستورالعمل تأمین مالی جمعی، عامل ملزم به افشای این موضوع در صفحه مربوط به طرح می‌باشد.

۲۵. در صورتی که طرحي دارای تضامین اخذ شده و یا متعهد باشد، عامل باید این موضوع، شرایط و جزئیات آن را به صورت شفاف برای هر طرح تشریح نماید. درج عبارت «تضمین» در طرح، صرفاً در حالتی امکان‌پذیر است که شخص ثالثی نسبت به متقاضی و تأمین‌کنندگان ذیل عقد ضمان حضور داشته باشد. در غیر این صورت، عامل صرفاً برای طرح‌هایی که دارایی وثایق می‌باشند، مجاز به استفاده از عبارات نظیر «دارای پشتوانه مالی» یا «دارای وثایق مالی» می‌باشد. در صورت وجود ضامن، در اساسنامه شرکت ضامن می‌بایست فعالیت در حوزه ضمانت قید شده باشد.

۲۶. عامل خود مجاز به درجه‌بندی ریسک نمی‌باشد. رتبه‌بندی ریسک هر طرح صرفاً می‌تواند توسط مؤسسات رتبه‌بندی ثبت شده نزد سازمان بورس و اوراق بهادار به گونه‌ای شفاف و مشخص برای عموم صورت پذیرد و در صفحه همان طرح قرار گیرد. توجه به ماده ۳۲ در این خصوص الزامی است.

مقالات مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *